Vánoce: dostupnost eticky vyráběného zboží roste

Praha, 25. listopadu 2011 – Eticky vyráběné potraviny, hračky nebo oblečení jsou v České republice rok od roku dostupnější. V době Vánoc je dobré si připomenout, že dnes již lze toto zboží koupit nejen v malých obchůdcích, ale také v sítích supermarketů a hypermarketů.

NaZemi, Fair&Bio, Jeden svět, Mamacoffee, zdravé výživy a bioobchody, ale také drogerie DM, Globus, Kaufland, Tesco, Marks and Spencer nebo kavárny Tchibo či Starbucks: všude tam lze koupit tzv. fairtradové výrobky. A zájem o ně mezi Čechy roste (1). Fair trade je v současné době nejpřijatelnějším a nejtransparentnějším řešením co se týče záruky etického původu zboží (2). Zákazníkovi říká, že zboží bylo vyrobeno za důstojných podmínek a s ohledem na životní prostředí.

A vybírat je skutečně z čeho: od spodního prádla, džínů a svetrů přes kávu, cukrovinky, víno a potraviny až po hračky či nádobí. To vše je možné koupit s vědomím, že výrobci v rozvojových zemích dostali za svoji práci odpovídající odměnu a žijí v podmínkách hodných lidské důstojnosti. „Sám nemám žádné vzdělání, ale chci, aby ho měly mé děti. Díky férové výkupní ceně mohu děti posílat do školy,“ popisuje Laljibhai Narranbhai, pěstitel fairtradové bavlny z indického družstva Agrocel.

Maloobchodní obrat s produkty fair trade dosáhl v České republice v roce 2010 rekordních 80 milionů korun. Je to o celých 60 procent více než v roce 2009. Nárůst dokazuje trend zvyšujícího se zájmu české veřejnosti o pracovní podmínky zemědělců a řemeslníků v rozvojových zemích, kteří produkují plodiny a výrobky naší každodenní spotřeby. Mezi nejoblíbenější fairtradové produkty patří v ČR již tradičně káva, čokoláda a čaj.

Aktuální seznam prodejců fairtradového zboží, jakož i další informace naleznete na www.fairtrade.cz.

Máte-li zájem o DVD s fotkami, studiemi a dalšími materiály o fair trade a fairtradových družstvech, prosím pište na adresu tomas.bily@nazemi.cz. Obratem vám zašleme materiály k nekomerčnímu využití.

Kontakt:
Kateřina Havránková, NaZemi – společnost pro fair trade, tisková mluvčí,
katerina.havrankova@nazemi.cz, 777 115 977
Tomáš Bílý, NaZemi – společnost pro fair trade, komunikace fair trade,
tomas.bily@nazemi.cz, 775 074 030

Tiskovou zprávu si můžete stáhnout zde: