... Nestlé se rozhodlo zařadit do sortimentu pouze tři výrobky z Fairtrade surovin, a to pouze ve Velké Británii a Skandinávii?

Další z pracovníků banánových plantáží v Guatemale zabit pro účast v odborech

Praha, 30. května 2011 – finanční ředitel guatemalské odborové organizace SITRABI Idar Joel Hernández Godoy byl ve čtvrtek 26. května zabit. Dva muži na motocyklech jej napadli na cestě z banánové plantáže Campo Nuevo do kanceláře SITRABI. Jde o druhou vraždu odborářského předáka v posledních několika týdnech.

„Útoky na odboráře jsou na guatemalských banánových plantážích zcela běžné,“ komentuje situaci Barbora Mrázková z organizace NaZemi, která v ČR koordinuje kampaň Za férové banány!. „V dubnu byl 35 výstřely zabit odborář Oscar Gonzáles, v roce 2007 Marc Tulia Ramírez. Žádná z vražd ani předchozích útoků na členy odborů nebyly nikdy vyšetřeny a nikdo za ně nebyl potrestán,“ uvádí Barbora Mrázková, která situaci na banánových plantážích sleduje.

Guatemala je jedna z nejnebezpečnějších zemí na světě, co se týče obhajoby lidských práv a práce v odborech. Vláda prezidenta Coloma je ve vyšetřování podobných případů naprosto nečinná.

„Už bylo dost beztrestnosti a korupce, která nedovoluje vyšetřit žádný z těchto krvavých zločinů. Nejen odbory, ale i rodiny ztrácejí své blízké. Děti, které ztratily své rodiče, nemají vládu ani jinou autoritu, jež by pro ně cokoli udělala,“ píše ve svém prohlášení odborová organizace SITRABI z regionu Izabal.

„Když je některý vysoký představitel odborů beztrestně napaden, vliv takového zločinu má další následky – zanechává stín strachu na všech ostatních,“ popsala situaci ambasáda USA v Guatemale ve svém prohlášení. USA situaci v Guatemale bedlivě sledují také na základě dohody DR-CAFTA (Dominican Republic-Central America Free Trade Agreement), která vyžaduje dodržování lidských práv a pracovních práv daných konvencemi Mezinárodní organizace práce. Na základě této dohody nyní hrozí Guatemale za ignorování zmíněných práv v zemi arbitráž s USA.

Na banánových plantážích v Guatemale jsou otřesné pracovní podmínky – 16 a vícehodinová pracovní doba, nízké mzdy nepokrývající ani základní životní náklady a nebezpečné pracovní podmínky. „Zaměstnanci jsou dlouhodobě vystaveni kontaktu s nebezpečnými chemikáliemi, aniž by měli možnost se proti nim nějak chránit,“ popisuje koordinátorka kampaně Za férové banány! Barbora Mrázková. Odbory tu tak mají klíčovou roli – díky jejich práci znají zaměstanci svá práva a mohou dosáhnout jejich dodržování.

Otřesné podmínky při pěstování konvenčních banánů pomáhá řešit systém fair trade. Na plantáži certifikované jako Fairtrade se přísně dodržují lidská a pracovní práva včetně minimální mzdy, ochrany zdraví nebo zákazů nucené a dětské práce. Kromě toho je zaručena i ochrana životního prostředí a šetrné chemické ošetření, což v případě banánů (po bavlně nejvíce ošetřovanou plodinou světa) je důležitý aspekt. Český zákazník si banány s certifikací Fairtrade může od letošního roku koupit v prodejnách řetězce Interspar a občas v menších obchodech se zdravou výživou. O dalším šíření eticky produkovaných a obchodovaných banánů se v ČR snaží kampaň Za férové banány! vedená nevládní organizací NaZemi.

Kontakt:
Barbora Mrázková, NaZemi – společnost pro fair trade, koordinátorka kampaně Za férové banány! barbora.mrazkova@nazemi.cz, 777 560 609 (toho času na pracovní cestě ve Střední Americe)
Kateřina Havránková, NaZemi – společnost pro Fair Trade, tisková mluvčí, katerina.havrankova@nazemi.cz, 777 115 977

Další informace:
Mezinárodní kampaň Za férové banány! se snaží  upozornit na otřesné podmínky při produkci banánů a prosadit jejich zlepšení. Cílem kampaně Za férové banány! je:

• pro zaměstnance banánových plantáží zajistit důstojné pracovní podmínky a zabránit porušování jejich lidských práv
  • zabránit poškozování životního prostředí v místě produkce
  • přimět české maloobchody, aby za rozumnou cenu nabídly banány s certifikací Fairtrade® svým zákazníkům