Česko slavilo Světový den pro fair trade: veřejného pikniku se zúčastnilo 2500 lidí ve 41 městech a obcích

Praha 14. května 2011 – v jednačtyřiceti českých a moravských městech a obcích dnes dopoledne snídali lidé produkty z fairtradové, bio a lokální produkce. Zapojili se tím do šňůry veřejných snídaňových happeningů konaných každoročně po celém světě na Světový den pro fair trade. Vyjadřují tím svůj zájem o výrobky, při jejichž produkci nebyla porušována lidská práva, poškozováno životní prostředí či zneužita dětská práce.

„Dohromady se dnešní Férové snídaně v České republice zúčastnilo přibližně 2500 lidí,“ uvedl koordinátor celé akce Stanislav Komínek ze společnosti NaZemi. „Tak obrovský zájem jsme nečekali. Je jasné, že u lidí stoupá zájem o potraviny, které splňují přísná ekologická a sociální kritéria,“ uvedl Stanislav Komínek.
Unikátnost akce doplňuje i fakt, že se skupinky v jednotlivých městech přihlásily do akce dobrovolně. Lidé nepřišli na ochutnávku, ale sami si aktivně připravili potraviny a společně posnídali na veřejných místech.

„Férová snídaně u nás byla součástí Světového týdne pro rodinu,“ uvádí organizátorka Lenka Hřibová z rodinného centra v Semilech, kde snídalo 60 lidí. „Maminky se předvedly s moučníky, při snídani jsme hráli na kytary.“ Zúčastnil se i semilský starosta a poslanec Jan Farský, zítra navazuje rodinná dílnička Multikulturní panenky. „Ve Strančicích-Kunicích jsme snídali v pohádkové zámecké zahradě zámku Berchtold,“ uvádí organizátorka Andrea Veselá. „Seděli jsme v trávě mezi hrady Orlík, Kost, Kokořín a zámkem Mělník. Snídaně se účastnilo 15 lidí, nejstarší účastník snídaně měl 70 let,“ dodává Andrea Veselá.
V Blansku si 43 lidí pochutnalo v zámeckém parku na krupičné kaši s férovým kakaem, v Brně na Kraví hoře piknikovalo asi 100 lidí.
Ekoporadna Tišnov prodává fairtradové výrobky prodává již pět let. „Snídaně se tu zúčastnilo přes 50 lidí, někteří cíleně, jiní se zastavili cestou z místních trhů,“ uvádí organizátorka Hana Pernicová. „Přinesl jsem na tišnovskou snídani domácí celozrnné vafle a domácí marmeládu,“ ukazuje sociální pracovník Tomáš Laušman. Martina Čížková, pracovnice DDM v Tišnově, zase donesla na ochutnávku sýry a syrovátku z kurzu domácího zpracování mléka. Akce se zúčastnila i Zuzana Brzobohatá, která je poslankyní Evropského parlamentu a členkou pracovní skupiny pro fair trade v Evropském parlamentu.
Ve Valašském Meziříčí se snídaně konala před bývalou radnicí, kam přišlo 16 lidí. „Protože jsme snídani uspořádali kousek od autobusového nádraží, povedlo se nám získat zcela nové sympatizanty. Spousta lidí byla překvapená, že aktivity podobného typu se vůbec v našem regionu pořádají,“ uvádí organizátor Piotr Plachtanski ze sdružení Ambos Mundos. „V jídelníčku jsme měli například pomazánku z  domácích vajec, mléko z Valašských mlékáren i valašský frgál z maracujové fairtradové marmelády.“
Na Kampu v Praze dorazilo na piknik 85 lidí. Většina z nich přišla cíleně, protože o akci věděla dopředu. „Uvařil jsem kaši ze špaldy, kterou kupuju od místního zemědělce,“ uvedl právník Hynek Opolecký. „Snídaně mi přišla jako výborný nápad, protože komunitních akcí s dobrou myšlenkou je poskrovnu,“ komentovala jazyková lektorka Alexandra Šimegová, která na akci dorazila s přítelem a malým dítětem. „Vyhledáváme lokální potraviny, navštěvujeme farmářské trhy a kupujeme i fairtradové výrobky, které podporují lidi v rozvojových zemích,“ dodává Alexandra Šimegová.
Nejvyšších čísel, co se týče účasti lidí, dosáhl Vsetín. Na Dolním náměstí zde snídalo 500 lidí. „150 lidí přišlo na snídani, ostatní přišli původně na farmářské trhy,“ uvádí organizátorka Iva Koutná z ekoporadny. Akci zaštítila místostarostka města. „Upekli jsme pro účastníky snídaně osm pecnů chleba ve 200 let staré peci. Tančili jsme zumbu, hrála kapela. Ve městě byla skvělá atmosféra,“ popsala Iva Koutná.
S mírným odstupem za Vsetínem je Liberec, kde před OC PLAZA u radnice na Benešově náměstí snídalo 257 lidí. Snídalo se i v menších městech a obcích, jako je Sloup v Čechách (24 lidí), Otnice (25 lidí) či nejmenší „účastník“ s 595 obyvateli Chodouň (21 lidí).

Světový den pro fair trade se koná vždy druhou sobotu v květnu a letos se celosvětově slaví již po desáté. Loni snídalo po celém světě v jednu chvíli přes 110 000 lidí.

Kontakty:
Gabriela Štěpánková, NaZemi, PR, gabriela.stepankova@nazemi.cz, 776 226 691
Stanislav Komínek, NaZemi, koordinátor snídaně, stanislav.kominek@nazemi.cz, 774 737 176
www.ferovasnidane.cz

Co je fair trade?

Fair trade je způsob obchodu, který dává drobným pěstitelům a řemeslníkům z rozvojových zemí příležitost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Pokud si spotřebitel koupí fairtradový výrobek, má jistotu, že za ním nestojí například zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky, porušování lidských práv či devastace životního prostředí.
www.fairtrade.cz.

NaZemi – společnost pro fair trade

NaZemi – společnost pro fair trade je česká nevládní nezisková organizace, která prosazuje principy globálního rozvojového vzdělávání do škol i mimo ně, propaguje fair trade jako účinnou podporu chudým zemědělcům a řemeslníkům z rozvojových zemí a vede kampaně za zlepšení pracovních podmínek v rozvojových zemích. Do dubna 2011 existovala pod názvem Společnost pro Fair Trade.
www.nazemi.cz ǀ www.svetvnakupnimkosiku.cz