Víte, že…

...se v roce 2009 prodalo na celém světě výrobků se známkou Fairtrade za více než 3,4 miliardy euro?

 

Dětská práce na kakaových plantážích je stále smutnou realitou


  • Pobřeží Slonoviny
  • Afrika
  • Fair Trade

Miluji čokoládu! Její křupnutí při zlomení a jemnou chuť rozplývající se hmoty na jazyku. Čokoláda má ale i svou temnou stranu. Již více než 10 let je při produkci kakaa v západní Africe využívána dětská práce a organizované gangy zde děti pro otrockou práci dokonce i unáší.

Z oblasti západní Afriky pochází 70 % světové produkce kakaa. Více než 1,5 miliónu rodinných farem ve státech Ghana, Pobřeží slonoviny, Kamerun a Nigérie je životně závislých na pěstování kakaovníků. Pěstování kakaa ale není lukrativní, farmáři žijí v bídě a najímají si nejlevnější pracovní sílu, často děti, některé jsou k nim unášeni z okolních států, dle vyšetřování Interpolu z roku 2009 především Mali a Burkina Faso. Děti jsou nuceny pracovat dlouhé hodiny, přichází do kontaktu s pesticidy, denně zachází s mačetami, nosí těžké náklady.

Dle výzkumu Payson Centra při Tulane University z roku 2009 bylo za poslední rok nuceno pracovat 15 procent dětí, polovina pracovníků na plantážích byly děti a za poslední rok se jich polovina při práci zranila. Dle Amerického ministerstva práce ve státě Pobřeží slonoviny pracuje téměř 40 % dětí ve věku 5 - 14 let, více než 109 000 z nich zaujímá v kakaovém průmyslu nejhorší formy dětské práce a přibližně 10 000 z nich jsou oběťmi únosů a zotročování.

kakao

Přes deset let se o tématu ví, ale výsledky nepřichází. V roce 2001 byla podepsána mezinárodní dohoda (Harkin-Engel Protocol), která mířila na ukončení dětské práce v produkci kakaa do července 2005. Dohoda podepsaná největšími výrobci čokolády se ukázala jako impotentní i po deseti letech, dobrovolný závazek společností k ničemu nevedl. Protokol měl přinést zavedení nezávislého certifikačního systému dokládajícího nevyužívání dětské práce na čokoládových výrobcích.

V západní Africe pracuje v kakaovém průmyslu stále 1,8 miliónu dětí, většina v Pobřeží slonoviny a Ghaně. V Evropě a USA se šíří kampaně mířící na velké zpracovatele kakaa (Nestlé, Kraft Foods, Hershey), aby pro své výrobky nevyužívaly kakao, na které se podílela dětská práce a žádající výrobky fair trade, které zajišťují pěstitelům spravedlivou odměnu. Společnost Mars se zavázala do roku 2020 zcela přejít na udržitelné dodávky kakaa. Nizozemí loni podepsalo prohlášení o záměru, že v roce 2025 by mělo být všechno kakao na holandském trhu garantováno jako udržitelné. V USA letos podepsalo přes 50 000 spotřebitelů výzvu společnosti Hershey, aby začalo využívat fairtradové kakao.

kakao

Společnosti Nestlé a Cadbury už částečně přešly na fairtradové kakao, což se ihned ve Velké Británii projevilo na navýšení tržeb z prodeje fairtradové čokolády z 84 miliónu liber v roce 2009 na 342 miliónů liber v roce 2010. Tím loni čokoládové produkty tržbami dokonce překonaly kávu (180 miliónů liber). Právě spravedlivé obchodování těchto dvou čokoládových gigantů dokázalo podstatnou mírou zvýšit tržby za produkty fair trade ve Velké Británii o 40 procent na 1,17 miliardy liber. "Čokoláda byla hlavním pohonem," uvedla Barbara Crowther z britské Fairtrade Foundation.

Stanislav Komínek
koordinátor kampaně Fairtradová města