Víte, že…

... podle výzkumu společnosti NaZemi a agentury IPSOS jsou Klasa, Bio a Fairtrade mezi Čechy nejznámějšími certifikáty původu zboží?

 

Kakao válcuje koku. A fair trade je u toho

Autor: Stanislav Komínek


  • Peru
  • Latinská Amerika
  • Fair Trade

Sedíme v autobuse směr Amazonský prales. Za okny poletují nevídaní obrovští modří motýli a růžové vážky. Mám sto chutí vytáhnout foťák, pak se zarazím. Blížíme se k Tingo Maria – městu na okraji pralesa, které dle dostupných průvodců ovládá narkomafie a je lepší se mu vyhnout. Nás tam ale láká návštěva pěstitelů kakaa z fairtradového družstva Naranjillo.

Na začátku 80. let se v celé oblasti od Tingo Maria po Tarapoto začala pěstovat koka. Peru se stalo největším producentem koky na světě. Od rolníků v pralese se koka předávala pod kontrolou partyzánských skupin a armády dále zpracovatelům. Na prašné cestě severně od Tingo Maria přistávala malá letadla narkomafie, nakládala pytle s kokou a odvážela je do Kolumbie, kde se jednoduchou derivací z koky vytvářel kokain. Ten pak byl exportován do dalších zemí světa. Pěstování koky vypadalo jako dobrý byznys – vysoké výkupní ceny, sklizeň každé dva měsíce a bohatá produkce díky pesticidům. V České republice se ročně utratí za kokain 2,5 miliardy korun.

koka cesta ulice

Po hodinové cestě džípem džunglí se dostáváme do vesničky Huayhuantillo, kde nám Domingo Enriquez Rodriguez z fairtradového družstva Naranjillo vysvětluje odvrácenou stranu pěstování koky: „Mým dětem jsem nedal potřebné vzdělání, protože jsme měli potíže s pěstováním, přepadávali nás, kradli sklizeň a nemohli jsme to u nikoho hlásit. Při pěstování koky jsme využívali pesticidy a lidé onemocněli rakovinou.“ Lidé postupně začali z území odcházet kvůli problémům s narkomafií, násilí a kvůli vyčerpání půdy v důsledku používání pesticidů.

policie

Od 90. let vede Domingo marný boj o kontrolu území policie. Pěstitelé se přesto vracejí na své pozemky a začínají tvrdě pracovat. „V roce 1997 jsem začal pěstovat kakao. Nyní jsme půdu vyčistili, staráme se o ni ekologicky, já tomu tady říkám, že je to můj ráj,“ dokresluje svou situaci Domingo. K návratu na svou půdu pomáhá pěstitelům mimo fair trade a podpory státu také americká nevládní organizace USAID, se kterou spolupracují členové z vesnice Huayhuantillo od roku 2003. Začátky byly těžké, první produkci kakaa měli až po více než čtyřech letech, přežívali díky produkci banánů a papayi. Nyní v oblasti již 70 procent pěstitelů koky zcela přešlo na alternativní produkty, především kakao a kávu. Přírodními hnojivy navracejí půdu do původního stavu. „Díky fair trade se naučili hnojit, ošetřovat stromky a začali znovu na svých pozemcích pracovat,“ vysvětluje Veronica Colqui Olazo z družstva Naranjillo.

S pěstiteli z vesničky Huayhuantillo trávíme celý den. Nadšeně nám ukazují svá pole s kakaovníky a způsoby práce. U toho pojídáme sladký slizový obal čerstvě vyloupnutých bobů a další dobroty, které pěstitelé sami zkouší z kakaa vytvořit. Pálenku a víno vystřídá ještě výtečná marmeláda, která chutná jako med. Osmdesátiletý sympaťák Ramón Aguilar Rios nám u koštování vysvětluje, že v udržitelném systému je pro něj radost pracovat: „Předtím jsme prodávali za nižší ceny. Ale když jsme začali dostávat spravedlivé ceny, tedy ceny v rámci fair trade, měli jsme konečně peníze na uživení rodiny, lepší kvalitu života. A to je to, co nám dodává motivaci, co nás těší, abychom měli sílu obdělávat tato pole.“

Koka se dá stále koupit na ulici, pytlík přijde na šest korun a žvýkají ho hlavně staří lidé z hor, aby se udržovali čilí. Koka se ve velkém nesmí převážet, je pak zřejmé, že je určena pro drogový průmysl. Policie hlídá trasu mezi Tingo Maria a Tarapoto přes den, večer ale nad územím stále vládne narkomafie.

Přesvědčili jsme se o tom hned po příjezdu do družstva, kdy se nám předseda družstva nemohl věnovat. U Tocache totiž došlo k přepadení družstevního kamionu, který svážel 30 tun kakaa od vzdálenějších pěstitelů ze záchytného bodu ve městě Bambamarga. Svázali řidiče a ukradli náklad. Díky policejnímu vyšetřování se podařilo většinu produkce zachránit, chybí jen 43 osmdesátikilových pytlů. Ztráta se rovnoměrně rozkládá mezi všechny členy družstva.

prodejci koky

Družstvo Naranjillo vzniklo v roce 1964 a od roku 2001 obchoduje v rámci systému fair trade. Jejich 2300 aktivních členů v roce 2010 vyprodukovalo 5000 tun kakaa a 1200 tun kávy. Každý člen musí vypěstovat alespoň 500 kg produkce ročně. Družstvo pěstuje výhradně organicky a vše prodá jako fair trade. V prvním kvartálu roku 2011 přibylo 300 nových členů. Družstvo zaměstnává 24 agroinženýrů, kteří objíždějí farmáře a radí jim, jak zlepšit svou organickou produkci vhodným kompostováním, hnojením, zastřihování nebo sklizní. Díky odborným radám dosahují farmáři dvojnásobné sklizně než při pěstování s pesticidy, daří se vypěstovat i více než 2,5 tuny kakaa na hektar.

V Tingo Maria jsme strávili pět dní, odjíždíme a vydáváme se po obávané prašné cestě pralesem přes Tocache a Juanjuli. Ze staženého okénka pozorujeme krásné scenérie, které tvoří Rio Huallaga. Foťák raději necháváme stále ukrytý. Jsme prvními bělochy, které místní šofér na této trase veze. Hlavou se mi honí slova předsedy družstva Rolanda Herrery: „Jednoho dne historie ukáže, že to bylo Naranjillo, kdo vymýtil koku, že symbolizujeme to, co je fair trade.“

Stanislav Komínek
koordinátor kampaně Fairtradová města